983540352 983540352
Kiadás éve
Oldalszám
Szerzők

Stéphane Hessel

Stéphane Hessel (1917–2013) Berlinben született. Apja a zsidó származású író, fordító Franz Hessel, anyja Helen Grund, maga is író, festő, zenerajongó. A szülők két gyermekükkel, az idősebb Ulrich-kal és öccsével, Stéphane-nal 1924-ben Párizsba emigráltak. A családi környezetnek köszönhetően a fiúk összejártak a párizsi avantgárd képviselőivel, így a dadaista Marcel Duchamp-mal és az amerikai szobrásszal, Alexandre Calderrel. Hessel édesapjának és anyjának élete ihlette Henri-Pierre Roché Jules és Jim című regényét, a szerelmi háromszöget feldolgozó művet François Truffaut vitte filmvászonra.

Stéphane 1937-ben kapta meg a francia állampolgárságot, ám ez sem mentette meg attól, hogy zsidó származása miatt 1940-ben letartóztassák. A börtönből megszökött, Londonban csatlakozott De Gaulle tábornokhoz, s 1944-ben éppen az ő megbízásából tért haza, ám ismét fogságba esett. Buchenwaldba deportálták, s a kivégzés elől a csodával határos módon szabadult meg. A háború után külügyi szolgálatba lépett, és az ENSZ titkárságán dolgozott. Részt vett az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megszövegezésében, több helyen dolgozott francia nagykövetként. Hírnevét, kapcsolatait mindig az elesettek, főleg a bevándorlók jogainak védelmében kamatoztatta.

Rendezés:
Szerző: Stéphane Hessel

A nemzetközi bestsellerré vált kötetben az egykori ellenálló lázad és lázít a társadalmi igazságtalanság ellen, s biztat mindenkit, hogy merjen hangot adni elégedetlenségének, álljon ki az emberi jogok mellett, és emeljen szót az elesettek érdekében – mert a közöny a legrosszabb magatartás.

495 Ft 396 Ft