Olaszország sava-borsa

Olaszország  jóval túlmutat a pizzán és a tésztaféléken, és a „Top 10 látnivaló” című ajánlókban felsorolt helyszíneken. Ezúttal Dél-Olaszország három régióját mutatjuk be Illés Andrea és Repka Noémi Olasz szakácskönyvén keresztül. Ahhoz viszont, hogy élvezni tudjuk az ízeket, bízzuk rá az utazás szervezését az OTP Travel utazási irodára, akik életre szóló élményeket szerezhetnek számunkra. Az egyes régiók hagyományos menüsorának megismerése mellett ezért útajánlókat is csempésztünk írásunkba.

PUGLIA

Képzeletbeli utazásunkat az olasz csizma sarkában, Puglia tartományban kezdjük. Az utazóknak rögtön Bari városa, Vieste sziklafalakba ékelt házai, Alberobello mesébe illő kerek trullói, vagy épp az álmos déli kisvárosok gazdagon díszített barokk épületei juthatnak az eszébe. Ez a terület a mai napig magán viseli a szegény múlt (és jelen) jegyeit, ez pedig a gasztronómiában is megjelenik.

A tésztát tojás nélkül készítik, a kenyeret durvább durumlisztből. Szinte alig esznek húst, inkább a zöldségek dominálnak, a paradicsom, a padlizsán, a cukkini vagy épp a brokkoli. Viszont az itt előállított olívaolaj a legkiválóbbak közé tartozik.

Ha például egy, az OTP Travel utazási iroda által szervezett körutazás közben egy hagyományos étteremben pihenünk meg, akkor a sárgára festett falak, a kockás terítők, valamint a lágy szellő ölelésében előételként a pettolét érdemes megkóstolnunk. Ez az egyszerű étel lényegében kis darabokra csípett lángostészta, amit zöldségekkel vagy mézzel leöntve fogyasztanak. Az első falatok után következhet egy kellemes és sűrű zuppa di patate e zucchini (burgonyás cukkinileves), amelynek receptjét megtaláljátok az Olasz szakácskönyv című receptgyűjteményben is. Ha ügyesen osztottuk be étvágyunkat, ne hagyjuk ki a második fogásokat, illetve a csodálatos helyi desszerteket sem.

Mivel Pugliában ha fogyasztanak húst, a hagyományos receptek hozzávalói jellemzően a dombos területeken legelésző haszonállatok vagy a tengerben cikázó tengeri élőlények. A térség egyik legkedveltebb fogása az agnello alla pugliese, azaz a pugliai bárány, amely lényegében egy jól fűszerezett pörkölt. A bevállalósabbak viszont kérhetnek angolnapörköltöt is, amely Dél-Olaszországban jellegzetes karácsonyi vacsorának számít. Illés Andrea könyvéből emellett az is kiderül, hogy a múltban főképp azért fogyasztották, mert ezzel vélték távol tartani az ördögöt.

Angolnapörkölt

 

CAMPANIA

Utunkat nyugatra Campania tartományban folytatjuk. (Az oda vezető úton nagyszerű elemózsia lehet egy Pugliából származó szőlődzsem, amelyet csokoládés-mandulás keksszel együtt fogyaszthatunk.) Az OTP Travel segítségével itt felfedezhetjük Nápolyt, Sorrentót, Pompeiit és a térség látképét uraló Vezúvot, továbbá a romantikus hangulatot sugárzó Amalfit vagy Ravellót. Ehhez a mesebeli régióhoz egy gyertyafényes vacsora dukál, ahol a tenger és a felénk magasodó hegyek társaságában kóstolhatjuk meg a helyi fogásokat.

A pizza hazájaként is számontartott Campania rengeteg, ma már világhírű ízélmény otthona is egyben. Elég, ha csak a hófehér mozzarellára, a caprese salátára vagy a léleksimogató limoncellóra gondolunk. A helyi ételek fő alapanyagai itt az olívaolaj, az olajbogyó, a paradicsom, a bazsalikom, a fokhagyma, a csípős csilipaprika, valamint a citrom. Ezen fűszerek mentén mutatunk most olyan ételeket, amelyek egyszerű receptjük miatt otthon is elkészíthetők.

Az insalata caprese (caprese saláta) mellett a régió népszerű előétele a suppli de riso, azaz a töltött rizsgolyó, amely néhány egyszerű alapanyagból előállítható, de annál különlegesebb kezdő fogás. Továbbhaladva a hagyományos menüsoron primi piattinak, első fogásnak elfogyaszthatunk egy nápolyi pizzát vagy egy parmigiana de melanzane-t, azaz parmezános padlizsánt. Természetesen arra is van lehetőségünk, hogy az otthon is mindössze három alapanyagból elkészíthető limoncellót kortyolgatva úgy döntsünk, rögtön a főfogással folytatjuk a vacsorát. Ez esetben két fogást kérhetünk a pincérektől. Az egyik a nyúl ischiai módra, a másik a csirke vadász módra. Mindkét étel felvonultatja a lebilincselő hagyományos fűszereket és ízeket. A desszertről is ejtsünk néhány szót, itt a rumbaba a sláger, amely muffinszerű étel jó sok rummal. Minden értelemben kábító.

Parmezános padlizsán

 

SZARDÍNIA

Ha felocsúdtunk Campania kulináris, történelmi és kulturális élvezeteiből, itt az ideje hajóra vagy egy kisebb repülőre szállni, és Szardínia szigete felé venni az irányt, amely méltó befejezése lehet képzeletbeli utazásunknak. A Földközi-tenger második legnagyobb szigete több ok miatt is különleges. Egyrészt azért, mert a mai napig Olaszország különleges státuszú autonóm tartománya. Az itt élő szárdokat 1948 óta hivatalosan is népként tartják számon, akiknek saját nyelvük is van. Ez a pásztorkodással és halászattal foglakozó népcsoport és őseik évezredek óta írják a sziget történelmét, kutatások szerint már a Krisztus előtt 150 000 évvel ezelőtti időktől kezdve.

Ezen okok miatt az ősi építészettel és rendkívül gazdag kulturális örökségekkel, szurdokvölgyekkel, barlangokkal, vörös és fehér szirtekkel övezet vadregényes szigetet mindenképp érdemes felfedezni az utazóknak. Ez esetben is nagy segítségünkre lehet az OTP Travel gondosan szervezett útja, amely minden fontos látnivalót megmutat a számunkra. Az első nap bejárhatjuk velük a sziget fővárosát, a föníciaiak által is lakott Cagliarit, ezt követően pedig a sziget szíve felé folytatódhat kalandozásunk, ahol megismerhetjuk a titokzatos Barumini képződményét, a Giara-fennsíkot, a Supramonte-hegyet, valamint Mamoiada, Castelsardo vagy épp Alghero utcáit.

Malloreddus tészta paradicsomos húsos mártással

Na és mit ehet itt a megfáradt utazó? A helyi konyhaművészet is rendkívül különleges: magába olvasztja a szárd hagyományokat, valamint az arab, katalán, francia és az ókori egyiptomi és bizánci hatásokat, és természetesen Itália hatását is. Az éttermek menüsorában ízletes tengeri fogásokat, egyedi szárd kenyér- és tésztaféléket, ízletes italokat és balzsamos borokat találunk. A következő felsorolás azokban is éhséget kelt, akik eddig jól bírták az ízek halmozását: megkóstolhatjuk a szárd főtt tojást, a kottapapírkenyér-salátát, a cagliari kenyérlevest, a leghíresebb szárd tésztaféléből, a malloreddusból készített ételkülönlegességeket, a szárd töltött kelkáposztát, a tonhalat, vagy épp a mézes töltött fánkot és végezetül a mirtuszlikőrt.


Utazás lapokon át és lapokon túl – Olaszország izgalmas legendái és úti céljai

Olaszország minden utazással többet mutat meg magából, ahhoz viszont, hogy e mindenki által meghódítani kívánt hölgy új oldalát felfedezzük, nem árt, ha szakértőkhöz fordulunk, akik nemcsak bolondulnak minden porcikájáért és különleges csizmájáért, hanem rengeteget is tudnak róla. Készüljünk fel a randevúkra a Scolar Kiadó útikönyveivel, és fedezzük fel őt magunknak az OTP Travel utazási iroda segítségével.

Elolvasom

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód Utazás