Moravszki Kata
Moravszki Kata vagyok, grafikus, és emellett édesszájú. Nyolc évvel ezelőtt tejcukor-érzékenységgel diagnosztizáltak, ez magával hozta azt, hogy az étrendemből száműzni kellett az összes, általam imádott édességet. Nincs több franciakrémes, se karamellás csoki, búcsút kellett mondani a Mama-féle habos-babos karácsonyi sütiknek.
Az évek múlásával több perióduson átestem a nemtörődömtől a szenvedőn át a mostani állapotig, amit nevezhetünk problémamegoldónak. A sztorihoz az is hozzátartozik, hogy a laktózmentes termékektől szintén rosszul vagyok, úgyhogy egy teljesen tejmentes alternatívát kellett találni. Szerencsére Anyukám kezdetektől fogva támogatott és próbálta elviselhetőbbé tenni a tejmentes étkezésemet. Nyilván túldramatizálom, de fanatikus édességfogyasztóként nem akartam elfogadni azt, hogy nem érezhetek hasonló ízeket, mint azelőtt. Számos kísérleti sütés és cipőtalptészta után kezdtek egész jó minőségű desszertek születni, és lassan halmozódtak a receptek, amelyekkel kezdeni lehetett valamit. Ahogy a baráti társaságomban (<3) lett gluténérzékeny, vega, vegán és olyan, aki nem fogyaszt cukrot, elgondolkodtam azon, hogy mi lehetne a legjobb opció arra, hogy ne legyenek olyan szülinapi bulik, ahol valaki nem tud semmit sem enni.
Az összegyűlt receptek és a „mentes” opciók kitalálása adták a könyv elkészítésének alapötletét. Első hallásra elég őrültnek tűnt, de ahogy kezdtem beleásni magam és komolyabban foglalkozni a tervezéssel, nem éreztem annyira elérhetetlennek a célt. Miért ne tudnám megcsinálni; megvan hozzá az alapkoncepció, a barátaim és a családom úgyis segíteni fognak, csak újra kell gondolni a recepteket.
Ezzel az ötlettel vágtam bele a könyv elkészítésébe, ami vegán receptek mellett tartalmaz gluténmentes, tej- és tojásmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó recepteket is. Szempont volt, hogy diáktól nagymamáig bárki el tudja készíteni bármelyik receptet, és a hozzávalók költségei se verjék a plafont. Inkább frappáns, mint Gucci-receptek szülessenek, amelyeket bármikor elkészíthetünk, és emellett az illusztrált tartalmak olyan szabadságot adjanak az olvasónak, amivel könnyen tud azonosulni, és kedvet kap a konyhai babráláshoz.