983540352 983540352
Szerzők

Beatles-apokrif

Beatles-apokrif Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
3.250 Ft
2.600 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Benedek Szabolcs
ISBN szám 9789632443225
Ismertető

„Jó pár tévhit kering a Beatles feloszlása körül. Pedig a megoldás, bár több tényezőből tevődik össze, valójában pofonegyszerű. Egyrészt régóta tudjuk, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Ráadásul itt akár több dudással számolhatunk, hiszen Lennonon és McCartney-n kívül Harrison is olyan tehetség volt, aki más zenekarokban vezéregyéniség lehetett volna. […] Másrészt a Beatles története akkor ért véget, amikor tagjai harmincadik életévükhöz közeledvén kezdték külön egyéniségként szemlélni a világot, és egyszeriben mindnyájuk számára teherré vált a húszas éveik legelején felvett – vagy éppenséggel a menedzsment által rájuk kényszerített – közös szerep.

Harmadrészt talán szimbolikus, mégis fontos jelentősége van annak, hogy a Beatles éppen akkor oszlott fel, amikor befejeződtek a hatvanas évek. Amikor végérvényesen felnőtt a „nagy”-nak aposztrofált generáció, amikor ez a nemzedék kénytelen volt szembesülni álmai beteljesíthetetlenségével, amikor a rendőrök könnygázgránátot dobtak a virággal tüntetők közé, és amikor a rock egy generáció lázadásából milliárdos iparággá változott.”

Benedek Szabolcs olvasmányosan megírt könyve nem csupán a Beatles feloszlásának okait elemzi, hanem részletes áttekintést ad a tagok önálló pályafutásáról is, felvázolva azt a társadalmi-kulturális hátteret, amelyben a négy egykori „gombafejű” alkotott. A kötetet egy alapos diszkográfia és kuriózumnak számító fotók egészítik ki.

 

Kritikák, interjúk

Az MTI interjúja a szerzővel az Irodalmijelen.hu-n

A 168 óra ajánlója

A Könyves Blogon a szerző összefoglalója

A Recorder blog cikke

Termék címkék: Benedek Szabolcs