983540352 983540352
Szerzők

Az olvasó nők veszélyesek

Az olvasó nők veszélyesek Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
5.995 Ft
4.796 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Stefan Bollmann
ISBN szám 9789632440392
Ismertető

Az olvasó nők története a festészetben és a fotóművészetben is tükröződik, hiszen az olvasó nőalakok minden korszakban lenyűgözték a művészeket. Persze több évszázadnak kellett eltelnie, mire a nők végre valóban azt olvashatták, amihez kedvük támadt. Kezdetben csak hímezniük, imádkozniuk, gyerekekre vigyázniuk és főzniük volt szabad. Attól a perctől fogva azonban, amikor rájöttek, hogy az olvasás révén az otthon szűk világát a gondolatok, a fantázia, és nem utolsósorban a tudás határtalan világával cserélhetik fel, fenyegetést jelentettek a férfiak uralta társadalomra. A nők az olvasás által olyan tudásanyagot sajátíthattak el, melyet eredetileg nem nekik szántak. Stefan Bollmann az olvasó nők történetének ezt az izgalmas fejezetét beható részletességgel vizsgálja a középkortól a jelenig, a súlypontot a XIX. és XX századi alkotásokra helyezve. A kiválasztott festményeket, rajzokat és fényképeket rövid kísérőszöveggel mutatja be.
Az olvasó nőket ábrázoló képek különleges szépséggel, bájjal és kifejezőkészséggel rendelkeznek. A rövid kísérőszövegek elmondják, hogy miért vagy mit olvasnak. Megismerhetjük egy-egy kép megszületésének társadalmi-művészi hátterét.

A könyvben látható képek ismert, illetve még (vagy újra) felfedezendő művészek alkotásai. Olyan mesterek szerepelnek a kötetben, mint például Rembrandt, Vermeer, Matisse, Heckel, Münter vagy Eve Arnold.

Elke Heidenreich – aki tudja, milyen veszélyes lehet az olvasás – szenvedélyes előszót írt a könyvhöz: szónoki beszédet, melyben mindenkit olvasásra buzdít. A kötetet Bellák Gábor művészettörténész szövege egészíti ki az olvasó nőket ábrázoló leghíresebb magyar képzőművészeti alkotásokról.

Stefan Bollmann 1958-ban született. Germanisztikát, színháztudományt, történelmet és filozófiát tanult. Doktori disszertációját Thomas Mannról írta. Jelenleg Münchenben dolgozik, számos könyv lektora, szerzője és kiadója.

Elke Heidenreich 1943-ban született, rádiós és a televíziós műsorvezetőként és íróként dolgozik. 1983 óta a Brigitte című női folyóirat rovatvezetője. Ezen kívül könyvrecenziókat ír, és saját könyveit jelenteti meg. 2003 óta sikeresen vezeti a ZDF német tv-adó Lesen! (Olvass!) című műsorát. Elke Heidenreich Kölnben él.

Bellák Gábor művészettörténész, Benczúr-kutató, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

Ajánlók, kritikák:

Műtárgy

Hasonló termékek

Szerző: Bajnai László
4.950 Ft 3.960 Ft
4.950 Ft 3.960 Ft
Termék címkék: Nem rendelhető, Stefan Bollmann