983540352 983540352
Szerzők

A személyiség fejlődése (ÖM 17. kötet)

A személyiség fejlődése (ÖM 17. kötet) Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
3.290 Ft
2.632 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: C. G. Jung
ISBN szám 9789632440026
Ismertető

A német kiadó előszavából:

„A személyiséget mint az ember teljességének kifejeződését C. G. Jung a felnőtt ember ideáljaként írta le, amelynek tudatos megvalósítása az élet delén túl az emberi fejlődés végcélja. Ennek eszköze az individuáció. Munkássága vége felé Jung e cél megértésére és leírására szentelte a legnagyobb figyelmet. Ugyanakkor köztudomású, hogy az én a gyermek- és fiatalkorban keletkezik és szilárdul meg. Elképzelhetetlen lenne az individuációs folyamattal foglalkozni anélkül, hogy a fejlôdés ezen korai szakaszával ne törődnénk.
A kezükben tartott kötet olyan válogatás, amely Jungnak a gyermekkor pszichológiájáról szóló írásait tartalmazza. Ennek magvát az a három előadás alkotja, amelyet Az analitikus pszichológia és a nevelés címmel tartott. Jung úgy véli, hogy a szülők és nevelők lelki állapota mértékadó a gyermek növekedési és érési folyamatában, különösen a szokatlanul tehetséges gyermekek esetében. A szülők közötti nem kielégítő lelki viszony fontosságát a gyermekkor pszichogén zavarainak okaként hangsúlyozta, ezért szinte kínálta magát, hogy A házasság mint lelki kapcsolat címû munkáját is belevegyük a kötetbe. Hogy a gyermekkor problémakörét összekössük a felnôtt ember önmagává válásával, ezért ebben a válogatásban kapott helyet A személyiség alakulásáról című tanulmány is, amely – a cím és a tartalom alapján – tökéletesen ideillik.
Kötetünk írásai cáfolják azt a még mindig közkeletű előítéletet, hogy C. G. Jung pszichológiája csupán az élet második felével foglalkozik, illetve végső soron arra vonatkozik. Egy olyan korban, amikor az összes nevelési alapelv megkérdőjeleződik, minden olvasó sokat tanulhat Jung írásaiból, mivel ő bizonyos szempontból pedagógiai problémákkal foglalkozik. önnevelés nélkül másokat nevelni éppoly kevéssé lehetséges, mint emberi érettséget elérni tudatosság nélkül.”

 

A sorozat kötetei:

Freud és a pszichoanalízis (ÖM 4) 
Lélektani típusok (ÖM 6)
Az archetípusok és a kollektív tudattalan (ÖM 9/I)
A nyugati és a keleti vallások lélektanáról (ÖM 11)
A szellem jelensége a művészetben és a tudományban (ÖM 15)
A pszichoterápia gyakorlata (ÖM 16)
A személyiség fejlődése (ÖM 17)

Termék címkék: C. G. Jung