Kedves Látogatónk!
Tájékoztatjuk, hogy a honlapon felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmazunk, személyes adatait pedig az Adatkezelési Tájékoztató szerint kezeljük.
A honlap további böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához és személyes adatainak az Adatkezelési Tájékoztató alapján történő kezeléséhez.

Elfogadom és bezárom
Termékek Menü

könyv paraméterei

 

A Biblia ételei

Ár:
5.995 Ft
5.096 Ft
Kedvezmény: 15%
Szerző: Fráter Erzsébet
ISBN 9789635092680
Elérhetőség: Előkészületben

Leírás

Biblia és étkezés? Csak látszólag távol álló fogalmak! A Szentírást olvasgatva az emberiség ezen „életbevágó” tevékenységének számos vonatkozása tárul elénk, és kérdések sora merül fel. Mi a tejjel és mézzel folyó föld? Mi volt a bibliai időkben a legnépszerűbb étel? Miért törik a kenyeret, miért nem vágják? Milyen böjti ételeket ettek?
Aki receptekre számít, talán csalódni fog, aki azonban kíváncsi arra, hogy miért kellett a vizet borozni, hogyan tud a só megízetlenülni, és miért evett Dániel csak zöldségeket, az örömét leli majd e könyvet lapozgatva.
A szimbolikus vacsorák, a manna, a szent és áldozati ételek pedig mind arra mutatnak, hogy táplálék nem csak a testnek jár. Ismeretre és Isten üzeneteire éhesen olvassuk A Biblia ételeit, és mellé a Bibliát!

Mindenki eszik! Nincs még egy olyan tevékenység, mely ennyire kiterjedten érintene minden embert a Föld kerekén. A Biblia is rendkívül sokszínűen mutatja be a kor emberének étkezését, a mezőgazdálkodás elemeit, az élelmiszer-előállítás mozzanatait, a táplálkozási szokások furcsaságait, és azt is, amikor nem volt mit enni.
Ám az evés nemcsak mint a mindennapok rendjébe beilleszkedő rítus jelenik meg a Szentírás lapjain, hanem szakrális vetülete és gazdag jelképrendszere is fontos szerepet kap. Isten többet akar adni, mint pusztán ételt. Jól példázza ezt a legnevezetesebb bibliai étkezések, a páskavacsora és az úrvacsora jelentősége: a hívők örömlakomával ünneplik mindazt, amire hálaadással tekintenek.
Könyvünk nem az egzakt tudományosság igényével tárja fel a bibliai ételek, a táplálkozási szokások, a mindennapi vacsora, a szent és áldozati étkezések részleteit, hanem egy bibliaolvasó ember, vagyis a szerző kíváncsiságát, istenismeretének vágyát fonja össze a hagyományokat még őrző ázsiai népek között átélt tapasztalataival.

A Biblia ételei a 2017-ben megjelent A Biblia növényei című mű folytatása abban az értelemben, hogy bibliaolvasó biológusként ragadja meg a témát, a Szentföld mezőgazdaságának, ételeinek és táplálkozási szokásainak bibliai vonatkozásait.

A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.