983540352 983540352
Szerzők

Vörösmarty-breviárium

Vörösmarty-breviárium Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.490 Ft
1.192 Ft
Kedvezmény: 20%
ISBN szám 9789639193284
Ismertető

„Vörösmartyt nem ismerik – jóformán senki sem ismeri, még az írók sem [...] ezért Vörösmarty nagy ember és izgató talány számunkra, töredékekből, amelyek összetartozandóságát nem értjük – mint a fejtörő játékok, amelyekben különböző alakú kövecsekből kell kirakni egy figurát. De lehet-e kirakni a figurát, ha a kövecsek nagy része hiányzik? Vörösmarty műveinek legnagyobb részét egyáltalában nem ismerjük. Vörösmarty elfeledett költő, és nagyságát csak sejthetjük.” – Babits Mihály

„Vörösmarty, rólad elfelejtkeztek az utóbbi évtizedek. S néhány évtized még s nyomaidat elfödik a feledés sűrű fellegei. Néhány ifjú, néhány tudós, néhány lelkes nő buzdul még föl örökké szép alkotásaid fényén és melegén: de életed apró titkait, gondolataid és érzelmeid fejlődésének részleteit nem búvárolja senki. Mintha Gyulai Pál nagy művével bezárult volna mögötted a világ örökre.
Pedig a te életed oly szép és oly gazdag. Oly ragyogó és melegítő! Cserhalmod utóhangjaként jól írtad: [...] téged a sors erős vaskarja hamar lehúz örökre, sírodat benövik a vad fák ágai, s ki fog még emlékezni felőled, s ki tudja, hogy megfáradt alakod hamvára hol nehezedik a domb?
Nem tudják.
S ha tudják is: kevés az. Dicső életének emlékeit gyűjtsük össze, s ne csak sírjának koszorúit.” – Eötvös Károly

Hasonló termékek

1.190 Ft 952 Ft
Szerző: Ambrus Gábor
1.250 Ft 1.000 Ft