983540352 983540352
Szerzők

Nyomtalanul

Nyomtalanul Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
3.500 Ft
2.800 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Ungvári Tamás
ISBN szám 9789632442181
Ismertető

Elbert János irodalomtudós, műfordító 1983. március 9-én a szokott időben sétált be a Krisztina-templom melletti irodájába. Nyugodtan átnézte a postáját, majd a titkárnőjével megbeszélte az aznapi teendőket, beosztotta látogatói sorrendjét, a villámértekezleteket. Fél tízre hivatalos vendéget várt, így az íróasztalán púposodó elintézendőkre mindössze fél órája jutott. Közben még egy telefonhívás is megzavarta. úgy rémlett, csak a fejét szellőztetni indul, amikor – az aktatáskáját nyitva és mindentudó noteszét az asztalán hagyva – azzal szaladt ki az irodájából, hogy kisvártatva visszatér. A rendőrségi jelentés szerint aznap déltájban, 1.10-kor állt meg az órája a siófoki móló nyolcvancentis vizében.
Ki volt a rejtélyes telefonáló, miért sietett Elbert éppen Siófokra, s hogyan zuhant a móló sziklakövei közé, és halt szörnyet oly váratlanul? Többek közt e kérdésekre keresi a választ Ungvári Tamás Nyomtalanul című kötetében. A könyvben nem pusztán oknyomozást folytat, levéltári adatokat, titkosított iratokat, egykori jelentéseket gyűjt össze, hanem a tőle megszokott mesélő kedvvel emlékezik, felidéz – a háborús idők sárga csillagos gyermekéletét, a családi élet kerékvágásait, a közös kalandok izgalmát. Elbert János életét és halálát. Merthogy Ungvári hiteles tanú, a védelem tanúja – a titokzatos körülmények közepette elhunyt irodalmár unokatestvére, testi-lelki jó barátja.
A „védelem tanúja” alapvetően Elbert életének körülményeit ismeri, a haláláét csak részben. De éppen ez élet közeli ismerete hatalmazza fel arra, hogy kijelenthesse: ebből az életből az elmúlása nem következett. Elbert János nem úgy halt meg, ahogyan élt. Elhulltának nyomában újabb pusztulás aratott – meghalt a fia, azután a felesége. Feltétlen és cáfolhatatlan bizonyítékok alapján ártatlanok voltak ők is…

 

Mindent Ungvári Tamásról a szerző saját blogján: kattintson ide!

 

Ungvári Tamás művei:
Labirintusok
A feledés enciklopédiája
Az emlékezés enciklopédiája
Csalódások kora
Nyomtalanul
Új Beatles-biblia
Bűnbeesés után
A halhatatlanság enciklopédiája
A szépség születése
Az életem enciklopédiája

Színműfordításai:
Arthur Miller: Üvegcserepek
Drámák – Az ügynök halála, Galilei élete, A fizikusok, A tetovált rózsa
Neil Simon: A napsugár fiúk

Hangoskönyv:
A feledés enciklopédiája

 

Kritikák, interjúk

Az Élet és Irodalom kritikája

A delmagyar.hu Nyomtalanul ajánlója

Ungvárium 

A 168 óra bemutatója

Termék címkék: Ungvári Tamás