983540352 983540352
Szerzők

Mi a madzsar? (2. kiadás)

Mi a madzsar? (2. kiadás) Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.750 Ft
2.200 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Margittai Gábor
ISBN szám 9789632441788
Ismertető

Magyar tudatú néptöredékek ázsiában, Afrikában, Európában (Közel 150 sajtófotóval!)

Sok ezer kilométerre a Kárpát-medencétő˜l, Törökország, Kazakisztán, Egyiptom és Franciaország területén élnek olyan népcsoportok, akik évszázadok óta töretlenül hiszik, hogy ő˜sapáik egykor Magyarország területérő˜l származtak el, illetve a magyarsággal rokonságban állnak. Törökországi madzsarok, egyiptomi magyarábok, kazakisztáni madjarok, provence-i városlakók egymástól kontinensnyi távolságban, gyökeresen eltérő˜ történelmi háttérrel titkos szatellitként keringenek a magyar história vonzásában. Kik ő˜k? Mivel magyarázható apáról fiőra hagyományozódó kötő˜désük a magyarsághoz?

Margittai Gábor újságíró e kérdésekre kereste a választ – s miként rendkívül izgalmas kötete tanúsítja, meg is találta. Madzsarok, magyarábok és provence-i „magyarok” valószínűleg az oszmán rabszedés áldozatai – a kazakisztáni madjar törzs „felfedezése” azonban az ő˜shazakutatással és Julianus volgai magyarjaival való kapcsolatot veti fel. Madzsarok, magyarábok, madjarok – ő˜k a „legkülső˜ magyarok”, a legszélső˜ gyűrű a „csángósodás” naprendszerében, akiket az eltávolodás, az elveszettség és a mégis-megmaradás metaforájaként értelmezhetünk.
A szerző˜ két évet szánt arra, hogy felkeresse az „ő˜shazájuktól”, saját kultúrájuktól elszakadt népmaradékokat. S ahogy bejárta a törökországi Macarköytő˜l észak-Mezopotámián át a kazak pusztákig a fél világot, annyit tanult az emberekrő˜l, kisebbség és többség viszonyáról, gyógyíthatatlan sebekrő˜l és nemzeti mítoszokról, mint sehol máshol a világon.

Természetesen sem a törökföldi „madzsarok”, sem az afrikai „magyarábok”, sem a kazakisztáni „madjarok”, sem a modern provence-i városlakók nem ütnek el környezetüktő˜l, ugyanolyan törökök, núbiaiak, délfranciák vagy kazakok, mint akárki más a körzetükben. Ugyanolyan a tárgyi kultúrájuk, ugyanazok a dalaik, ugyanolyan a bő˜rszínűk – az azonosságtudatuk azonban gyötrő˜en és megmagyarázhatatlanul más. Talán mindössze egyetlen árnyalatban, de különböznek környezetüktő˜l. Mégis befogadó közegükkel együtt sodorhatja el ő˜ket a történelem – akár hajdan a mongol birodalomba erő˜ltetett volgai magyarságot. E veszélyeztetett, talán utolsó óráikat élő˜ peremnépek már önmagukban, billenékeny helyzetüknél fogva is rászolgálnak a kisebbségi lét iránt érzékeny riporter
és az olvasók figyelmére.

Kritikák, interjúk

Vaskarika.hu ajánlója

A Magyarhirlap.hu ajánlója

A magyarszo.hu ajánlója

Az olvasoterem.com könyvkritikája

Hasonló termékek

Termék címkék: Margittai Gábor