983540352 983540352
Szerzők

Eltűnt műkincsek múzeuma

Eltűnt műkincsek múzeuma Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
3.990 Ft
3.192 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Simon Houpt
ISBN szám 9789639534582
Ismertető

Az elmúlt évek nem voltak szerencsések Edvard Munch művei szempontjából. A norvég expresszionista művész Sikoly című képét lopták el első˜ként, 1994-ben. Noha a kép hamarosan megkerült, 2004-ben egy másik változatát rabolták el. úgy tűnik, Munch a kívánatosnál jóval nagyobb figyelmet érdemelt ki a tolvajok részérő˜l: ezzel azonban nincs egyedül. Manapság egyetlen műkincs sincs biztonságban.

A nemzetközi rendő˜ri szervezet, az Interpol ma több mint 25 000 lopott műtárgyat tart nyilván: ezek között vannak szobrok, bútorok, órák és régiségek csakúgy, mint festmények. Az eltűnt kincsek száma megdöbbentő˜. Rembrandt, Renoir, van Gogh, Picasso és mások remekművei kerültek idegen kezekbe. Egy egész múzeumot meg lehetne tölteni az eltűnt műkincsekkel.

Az Eltűnt műkincsek múzeumában Simon Houpt újságíró a modern műkincstolvajlás izgalmas témakörét járja körbe. Ami kezdetben még csak a megszálló hadseregek által véghezvitt fosztogatás volt (gondoljunk csak a nácik ilyen jellegű tevékenységére a II. világháború folyamán), mára „kifinomult” nemzetközi műveletek sorozatává vált. A nagy műkincslopások azonban e lenyűgöző˜ könyvnek csupán egy részét alkotják. Az olvasó ugyanis Houpt segítségével bepillantást nyerhet a Scotland Yard, az FBI és az Interpol munkájába is. Megfigyelheti, hogy e szervezetek műkincsekre szakosodott egységei milyen lépéseket tesznek a kincsek biztonságáért, illetve hogyan dolgozzák ki akcióikat. Az író azonban megismertet minket az érem másik oldalával is: a homályos pénzmosási ügyletekkel, az illegális drog- és fegyverkereskedelemmel és a terrorizmussal, ahol nem babra megy a játék.

A műkincsek eltűnésének lehető˜sége a művészet szerelmesei számára különösen riasztóan hat. Nem valószínű ugyanis, hogy az ellopott műkincseket egyhamar sikerülne kézre keríteni, ső˜t néhányukat talán sosem látjuk viszont. Az Eltűnt műkincsek múzeuma egyedülálló módon mutatja be ezeket az elveszett kincseket.

MEGKERÜLT A SIKOLY ÉS A MADONNA!

2006. augusztus 31-én jelentette a világsajtó, hogy a norvég rendő˜rség megtalálta Edvard Munch két világhírű festményét, melyeket 2004. augusztus 24-én lopott el két fegyveres rabló fényes nappal az oslói Munch Múzeumból.

Termék címkék: Nem kapható, Simon Houpt