983540352 983540352
Szerzők

Életmentő˜ zsebbarátnő˜

Életmentő˜ zsebbarátnő˜ Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.850 Ft
2.280 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Szentváry Panna
ISBN szám 9789632441146
Ismertető

Az ábécé sorrendbe szedett humoros életvezetési tanácsadó valamennyi nő˜i korosztálynak nyújt fogódzót a nagybetűs ÉLET kihívásaival szemben. Jó tanácsokban bő˜velkedő˜ „barátnő˜nkkel” a zsebünkben bátran nekivághatunk a legrögösebb utaknak is, megküzdhetünk legfrissebb lovagunkkal vagy éppen markos anyósunkkal. Semmilyen helyzetben ne keseredjünk el, gyűjtsük csak az élettapasztalatokat, s talán – miután már százhuszonötödször mentünk fejjel a falnak – százhuszonhatodszorra emelt fő˜vel vesszük majd az akadályt. Hurrá! Az ironikus derűvel és sziporkázó humorral megírt kötetet a szerző˜ saját illusztrációi teszik még élvezetesebb nő˜i olvasmánnyá.

Szentváry Panna műfordító és könyvillusztrátor – „civilben” gimnáziumi magyartanár.
Neve Tove Jansson svédországi finn írónő˜ meseregényeinek magyar fordítójaként is ismert.

(Részlet:)
Hogyan születnek a zsebbarátnő˜k?

Egyes Számú Élettapasztalat: Az ember csakis a saját kárából okul. Mondhatja mindenki, hogy mit és hogyan vagy hogyan nem kellene tenni, kizárólag a minő˜ségi és mélyreható pofazutty segíthet. Százhuszonötször megyünk fejjel a falnak, de százhuszonhatodszorra emelt fő˜vel vesszük az akadályt. Hurrá! Kettes Számú Élettapasztalat: Hiába osztjuk az észt, bölcsességeink többnyire süket fülekre találnak, vagy ha nem, annál rosszabb. Ha a jó tanács balul sül el, lő˜ttek a barátságnak. Ha meg sem fogadják: jön a sértő˜dés. Ez egy ördögi kör.
Konklúzió: Krízishelyzetekben katasztrófaként zúdul ránk az okosságok garmadája, illetve ezek gondos hárítása, a makacs bulldózerösztön és a „már megint beletenyereltem”-pánik. Hogy mi is a krízishelyzet? Bármi! Egy profi homo sapiens, különös tekintettel a nő˜i egyedekre, bármitő˜l képes vészhelyzet üzemmódba kapcsolni. és jó, ha ilyenkor kéznél van egy zsebbarátnő˜. A zsebbarátnő˜ papírból van, ezért ha nem tetszik a fecsegése, elég csak becsuknunk vagy tovább lapoznunk. Nagy elő˜nye, hogy független fórum, ezért ha akarna, sem tudna beletrappolni a személyeskedés porcelánboltjába, tehát örök haragra sem gerjedhetünk ellene. Ja, és még valami: nem kell születésnapi meglepetésbulit rendezni a tiszteletére, sem bókolni az új lovagjához, elég csak szórakozni a társaságában, ső˜t, még az sem ciki, ha néha megfogadjuk egyik-másik ötletét.

B mint BABA-PARA
Hogyan állítsuk be biológiai óránkat?

Ha heveny sírógörcs kerülget, amikor pelenkareklámot látunk a tévében, és komolyan fontolgatjuk a gyerekrablás lehető˜ségét, amikor egy óvoda mellett visz az utunk, akkor tiktak, tiktak: idő˜zített bombán ülünk! Persze nem segít a dolgon az sem, hogy bizonyos életkor után a környezetünkben potyogni kezdenek a bébik. A kismamák mint nagy pocakú pingvinek masíroznak rácsos ágyat venni, ultrahangképeket tartanak a pénztárcájukban, mi pedig csüggedten nézzük lappadt hasunkat, és irigyeljük tő˜lük a reggeli hányingert. Mintha sietne az a belső˜ óra, és kissé elő˜rébb állnának a mutatói, mint ahogyan mi magunk állunk az életünkkel. Ilyenkor menthetetlenül elmerülünk abba az ingoványba, amelynek neve: „Nekem sosem lesznek gyerekeim.”

Van, aki azzal gyógyítja sebeit, hogy sokgyermekes barátnő˜i körében lebzsel, játszótérre viszi a kis kölyköket, megtanulja a pelenkázás csínját-bínját. Mellesleg suttyomban csokival tömi a rábízott kiskorúakat, mint holmi drogdíler, csupán a népszerűségi mutatók kozmetikázása érdekében. Megint mások gyereknemzési gyorstalpalóba ugranak bele, sietve házasságot kötnek valakivel, aki spermadonornak éppen megteszi, vagy tudatos óraátállításba fognak. Ugyanis lehetséges, hogy biológiai idő˜mérő˜nk kissé késik. Ilyen esetben a nő˜k hajlamosak pasiként viselkedni: „Csecsemő˜? Pfuj! Kakál és bő˜g, ráadásul a mellemet is szétcsócsálja. Elmebetegeknek való, életfogytig tartó hobbi!” Az elfojtás hatására könnyű beleesni abba a hibába, hogy a fejlő˜désben megrekedt tinédzserként viselkedjünk. A függetlenség fetisizálásával nő˜i Casanováknak tűnhetünk. (és mint tudjuk, Casanova gyenge volt az ágyban, csak jó volt a píárja.)

Kritikák, interjúk

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2009-10-07/szentvary-panna-eletmento-zsebbaratno

Termék címkék: Szentváry Panna