983540352 983540352
Szerzők

Csalódások kora

Csalódások kora Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
4.990 Ft
3.992 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Ungvári Tamás
ISBN szám 9789632441665
Ismertető

Ungvári Tamás kötete a szerző sokoldalúságának bizonysága. A Poétika, A regény és az idő, a Bevezetés az irodalomelméletbe, A feledés enciklopédiája, a Labirintusok után a művelődéstörténész több évtized kutatásainak eredményével jelentkezik; súlyos és megfontolandó érvekkel egy több évszázados perben: hatalmas tudományos felkészültséggel tárja fel eszmetörténeti, művelődésszociológiai, irodalomtörténeti nézőpontból a „zsidókérdés” magyarországi útját a reformkortól napjainkig. Műve elméleti alapvetés és történelmi nyomozás, a zsidó magyarság befogadásának és kirekesztési kísérleteinek izgalmas panorámája.
Ungvári professzor a felvilágosodás filozófiájától a jobboldali radikalizmusig követi nyomon az eszmetörténeti változásokat. Az izgalmas, olvasmányos stílusban megírt mű vitákat ismertet, és vitára ösztönöz a „kérdés” vizsgálatában.
A kötetet gazdag jegyzetapparátus és személynévmutató teszi jól használhatóvá a kutatók és az érdeklődő olvasók számára egyaránt.

„A »zsidókérdés« politikai pótkávé, ürügy. A politikai és gazdasági hatalom nélküli kisebbség »ügyével« előhozakodni ma tünet jellegű. […] A zsidó magyarság szellemi öröksége […] rendkívül erős. Mint a teher alatt növekvő pálma szökkent magasba az emancipáció termékeny talaján. Kultúrateremtő erőként, a magyar művelődés alkotóelemeként kitéphetetlen része a nemzeti, s ezáltal az egyetemes kulturális örökségnek. […] Munkámat elkésett, mégis aktuális védőbeszédnek szántam egy történelmi perben, mely a zsidó magyarság kulturális hozadékát vitatta egy már megsemmisített törvénykönyv alapján. Tárgyam összetettsége rászorított a történelmi, művelődés- és eszmetörténeti, szociológiai és irodalmi vizsgálatra, a szakirodalom minél teljesebb feldolgozására. S arra a
»körkörös« módszerre, mely a köztudatba olykor jeltelenül felszívódott alapszövegeket újra s újra más szempontok alapján vizsgált meg. […] A vezérmotívumok fel-felmerülése: dallamváltozatok más fekvésben: a szerző küzdelmét visszhangozzák egy-egy alapszöveg megértésére, kibontására."

Mindent Ungvári Tamásról a szerző saját blogján: kattintson ide!

Ungvári Tamás művei:
Labirintusok
A feledés enciklopédiája
Az emlékezés enciklopédiája
Csalódások kora
Nyomtalanul
Új Beatles-biblia
Bűnbeesés után
A halhatatlanság enciklopédiája
A szépség születése
Az életem enciklopédiája

Színműfordításai:
Arthur Miller: Üvegcserepek
Drámák – Az ügynök halála, Galilei élete, A fizikusok, A tetovált rózsa
Neil Simon: A napsugár fiúk

Hangoskönyv:
A feledés enciklopédiája

Kritikák, interjúk

Ungvári kötete 1. helyezett volt az Irodalmi Jelen toplistáján

Termék címkék: Ungvári Tamás