983540352 983540352
Szerzők

Álmodtam neked (2. kiadás)

Álmodtam neked (2. kiadás) Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.950 Ft
2.360 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Spiró György
ISBN szám 9789632440132
Ismertető

Spiró György Álmodtam neked című novelláskötete 1987-ben jelent meg először. A már akkor nagy sikerű könyv bevallottan életrajzi jellegű novellákat tartalmazott. A 2000-ben megjelent, azonos című kötet kiegészült néhány azóta született, hasonló jellegű novellával. A szerzőtől megszokott éleslátás és fanyar humor az új írásokból sem hiányzik. A 2007-es kiadással a kortárs magyar irodalom barátai új köntösben, igényes kivitelben tehetik könyvespolcukra Spiró egyik legnépszerűbb munkáját.

Ezekben a rövid, néhol borongós hangú, néhol ironikus novellákban nincs semmi fikció, semmi kitalálás, a szerző saját élete tapasztalatait írja meg őszintén, szépítés, önsajnálat és engedmények nélkül. A novellák kötetbe rendezésében az időrend játszik fő szerepet, aminek köszönhetően a kirajzolódó életrajz már-már regényre emlékeztet. Ráadásul nem csupán a szerző regénye ez, nemzedéki életrajz látszik kibontakozni belőle. A kortárs közönségnek ajánljuk e lírai szépségű, elgondolkodtató kötetet.


Spiró György 1946-ban született Budapesten. Magyar–orosz–szerbhorvát szakon végzett az ELTE Bölcsészkarán. Sokoldalú szerző, számos műfajban otthonosan mozog. 1972-ben jelentek meg először a versei egy antológiában. Két évvel később kiadták első regényét, a Kerengőt, amely egyszeriben ismertté tette. Elsőként bemutatott drámája a Nyulak Margitja (Pécs, 1978). 1982-től 10 évig dramaturgként dolgozott a kaposvári Csíky Gergely Színházban. A nyolcvanas években kiugró sikereket ért el a Katona József Színházban bemutatott darabjaival: Az imposztor Major Tamás, a Csirkefej Gobbi Hilda számára kínált parádés szereplehetőséget. Gyakran beszélt és írt a színészet, különösen a hazai színjátszás problémáiról. A kilencvenes években színházigazgatóként is ténykedett, s tanított a Színművészeti Főiskolán. 1997-től habilitált docens. Jelenleg az ELTE Esztétika Tanszékének tanára. Irodalomtörténészként is nevet szerzett magának, a szláv nyelvek és irodalom alapos ismerője. 2005-ben a Magyar Köztársaság érdemrend Tiszti Keresztje (Polgári Tagozat) kitüntetésben részesült. 2006-ban Kossuth-díjat vehetett át. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Néhány ismertebb műve: 

Kerengő (regény) 
Az Ikszek (regény) 
A jövevény (regény)
Fogság (regény)
Álmodtam neked (novellák)
T-boy (novellák)
Miroslav Krleza (monográfia)
História

Hasonló termékek

Termék címkék: Spiró György