983540352 983540352
Szerzők

A tragikumról

A tragikumról Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
3.750 Ft
3.000 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Ungvári Tamás
ISBN szám 9789632444161
Ismertető

Az irodalom talán legfeszültebb s a teljességet leginkább visszaadni sóvárgó műfajának, a tragédiának a lényegét próbálja megfejteni Ungvári Tamás legújabb mesterművében. A görögség, az Erzsébet-kor, Csehov vagy 20. század drámái nem egyszerűen országok és korok válságait mutatják be, hanem világrendszerek összeomlását és születését. A dráma – s különösen a tragédia – a bomló harmóniák világa, a lázadásé, forrongásé, talán a forrponté.

Mi lehet hát az oka, hogy míg a régi tragédia örökké él, a mai sorvad és elhal?

Elpusztult volna a tragédia? Vagy átalakult a műfaj?

Ungvári a tudós kíváncsiságától hajtva szegődik az eltűnt tragédia nyomába. A kérdéseket régi tragédiákból olvassa ki, mai műveken vizsgáztatja. S nem nyugszik, míg meg nem leli a választ: mi változott a modern századokban, mi volt az az erő, mely a műfajt válságba sodorta, és mi az, ami föltámaszthatja ismét?

 

Ungvári Tamás ihletett író, mesteri műfordító, szenvedélyes tanár és nemzetközileg is elismert irodalomtudós. Akárcsak jelen könyv testvérkötetében, A szépség születésében, most is pontos magyarázatokkal, bravúros és logikus eszmefuttatásokkal segíti olvasói tájékozódását a literatúra, ezen belül is a drámairodalom erdejében. Nehéz témáról élvezetesen és lebilincselően írni – ez csak kevés tudós kiváltsága. Ungvári, mint már oly sokszor, kiválóan vette az akadályokat.

Mindent Ungvári Tamásról a szerző saját blogján:  kattintson ide!

Szórakoztató irodalomtörténet nem csak íróknak! De az íróknak, leendő íróknak, színházi szakembereknek KÖTELEZՐ!

 

Kritikák, interjúk

Az olvassbele.com ajánlója

Termék címkék: Ungvári Tamás