983540352 983540352
Szerzők

A feledés enciklopédiája

A feledés enciklopédiája Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
3.500 Ft
2.800 Ft
Kedvezmény: 20%
Szerző: Ungvári Tamás
ISBN szám 978-963-244-181-8
Ismertető

A XX. század történetének közel 70 lényeges vagy lényegtelen, de lejegyzésre igencsak méltó eseménye sajátos formázásban pereg ebben a nagy sodrású kötetben. Érzékenység és tárgyismeret, irónia és szókimondás – mindez letehetetlenné teszi Ungvári személyes emlékeit. Az egyetemi katedrákhoz szokott szerző kiapadhatatlan mesélőkedve a kávéházi sztorik szintjére emeli a legdrámaibb eseményeket is. Tudja, hogy kell lebilincselni a hallgatóságot – ezzel segít megérteni-megismerni a felfoghatatlant is.

 Ungvári szellemesen megírt, izgalmas anekdotakötete rég elfeledett históriákat porol le, megmentve ezzel a múló idő vasfogától, s sziporkázó stílusban eleveníti fel a napjainkra már irodalom- és színháztörténeti vagy épp politikai történéssé merevedett, de valójában mind a mai napig élő és eleven sztorikat. Távoli és közel múlt, személyes és nemzeti történelem fonódik eggyé e könnyed stílusban megírt kötetben. Ungváriból a maguk természetességével „ömlenek ki” a történetek, melyeknek olyan főszereplői vannak, mint Illyés Gyula, Németh László, Darvas Lili vagy – hogy csak néhányat említsünk a megidézett történelmi személyek sorából – Rákosi, Aczél. És számos külföldi híresség – pl. Koestler, Steinbeck –, no meg a kortársak…

 Megannyi kultúrtörténeti pletyka egy kötetben – a szerző saját élményei alapján.

 „Az egyetlen enciklopédia, amelyen a teljesség nem számon kérhető, a feledés enciklopédiája. Ami kimaradt belőle, azt elfeledtük. Ha egykoron nyoma volt, ma befútta a feledés homokja. Az igazi többség a fehér foltokon települt le az örökkévalóságba. Sírköve legfeljebb egy bejegyzés valamelyik nyitott végű enciklopédiában. Aki ott nyugoszik, az kétszer halt meg. Másodszor, amikor a sírkövét vésték ismeretlen kezek.

Ebből a nemlétező létezésből mentettem ki egy kötetre valót a méltatlanságnak abból a viharából, amit jobb híján történelemnek neveznek. Az enciklopédia egy-egy bejegyzése megálljt kiált a pusztulásnak. Csakugyan, ezek a bejegyzések felháborodott kiáltozások az igazságtalanság folytonossága ellen. Már megint, és még mindig!”

(részlet az előszóból)

Mindent Ungvári Tamásról a szerző saját blogján: kattintson ide!

Ungvári Tamás művei:
Labirintusok
A feledés enciklopédiája
Az emlékezés enciklopédiája
Csalódások kora
Nyomtalanul
Új Beatles-biblia
Bűnbeesés után
A halhatatlanság enciklopédiája
A szépség születése
Az életem enciklopédiája 

Színműfordításai:
Arthur Miller: Üvegcserepek
Drámák – Az ügynök halála, Galilei élete, A fizikusok, A tetovált rózsa
Neil Simon: A napsugár fiúk 

Hangoskönyv:
A feledés enciklopédiája 

IDE KATTINTVA BELELAPOZHAT A KÖNYVBE

 

Ajánlók, interjúk, kritikák:

TV2

A 168 Óra cikke

A Szabad Föld Online könyvismertetője 

A Hetek Országos Közéleti Hetilap könyvkritikája

Beszélgetés a szerzővel

Beszélgetés a szerzővel a Napkelte című tévéműsorban

Az Olvass bele recenziója

A Népszava Online cikke

 

Termék címkék: Ungvári Tamás